Muotoilutoimisto Aarne


Voimaväri

Kirjoittanut: Annamaija Vesa - - Kommentit pois päältä artikkelissa Voimaväri

DSC_0117

Meillä jokaisella on oma voimavärimme, jota käytämme mm. vaatetuksessa tai sisustuksessa. Voimavärin valintaan vaikuttavat mm. vuodenajat. Myös omalla syntymäpäivällä sanotaan olevan vaikutusta voimavärin määrittämiseen. Voimaväri voi myös vaihdella päivän tai oman moodin mukaan.

Värit vaikuttavat meihin monella tavalla. Ne saattavat mm. ärsyttää, piristää tai rauhoittaa. Ne vaikuttavat meidän tunnetiloihin ja jopa ajatteluumme. Värit myös viestivät erilaisia merkityksiä. Siksi ei olekaan aivan sama, millainen väri tilassa on tai minkä värisiin vaatteisiin pukeudut.

Fiilispukeutuja pukee ylleen aamulla sellaisia vaatteita, jotka sopivat omaan olotilaan. Väsyneenä voi päälle laittaa jotain piristävää, joka antaa voimaa päivään ja kohentaa mielialaa. Iloista ja positiivistä mieltä voi korostaa raikkailla väreillä. ”Väärän väriset” vaatteet taasen saattavat tuntua kiusallisilta, jopa ärsyttäviltä koko päivän.

Samanlailla sisustamisessa erilaiset moodit vaikuttavat tilaan. Välillä tilan ilmettä halutaan piristää raikkailla väreillä tai luoda tilaan rauhallinen tunnelma värien avulla. Valittaessa värejä tilaan olisi tärkeää miettiä, millaisia toimintoja tiloissa tehdään ja mihin tarkoitukseen tilaa käytetään. Onko tilassa tarkoitus rentoutua ja rauhoittua vai toimiiko se ideapaikkana, jossa luovuutta tarvitsee edistää. Jokaisen tilan voimaväri määräytyy osittain siitä, mitä tilassa tehdään.

Vahvat värit, jotka antavat voimaa sopivat hyvin käytävien ja portaikoiden väreiksi. Näissä tiloissa ei vietetä varsinaisesti aikaa vaan ne toimivat siirtymäpaikkoina tilasta toiseen. Ohikulkiessa ne piristävät ja antavat energiaa. Jos ryhmätyötilan tarkoitus on inspiroida ja innostaa voi tilassa väreinä olla punaista, oranssia tai turkoosia. Keltainen väri sopii hyvin oppimisympäristöön ja sininen rauhoittumispaikkoihin. Sinertävät värit koetaan avartavampina verrattuna punertaviin, joilla on tilaa supistava vaikutus.

Väreillä on myös parantava vaikutus. Esimerkiksi sairaalaympäristössä parantavien ja voimaannuttavien värien merkitys korostuu. Ei ole sama asia, makaatko sängyssä katsellen valkoisia seiniä vai toipumista edistävää vihreän sävyä. Väriä josta saat voimaa ja jolla on elvyttävä vaikutus. Vihreä väri on väreistä tasapainoisin, ihminen sietää tätä väriä paremmin kuin muita värejä. Vihreä väri viittaa luontoon, jonka vuoksi se vaikuttaa parantavasti ja rauhoittavasti.

Koska jokaisella värillä on oma merkityksensä on tärkeää pohtia, mikä väri sopii kyseiseen tilaan. Samalla voi miettiä, mitä väri kertoo tilasta, yrityksestä tai jopa sen työntekijöistä. Mikä on värin viesti? Mitä mielikuvia se herättää? Luovuutta edistävissä tiloissa on tärkeintä löytää stressi- ja agressiotasoa minimoiva väriskaala ja käyttää avoimuuden tunnetta lisääviä värejä .

Erilaisten väri- ja kuvakollaasien avulla on helppo hahmottaa ja pohtia omaa, tai tilaan sopivaa voimaväriä. Innostukaa kokeilemaan!

Tunnisteet: