Muotoilutoimisto Aarne


Rottinkikalusteet osana modernia sisustusta

Kirjoittanut: Annamaija Vesa - - Kommentit pois päältä artikkelissa Rottinkikalusteet osana modernia sisustusta

Muotoilutoimisto Aarnen kuvissa on näkynyt jo aiemmin nuo Lumikenkä- rottinkituolit. Ne ovat jo vanhat tuolit, kulkeutuneet äidiltä tyttärelle, mutta ne saivat uuden ilmeen viime jouluna, uuden verhoilun avulla. Vanhojen rottinkikalusteiden ilmettä voi helposti uudistaa istuintyynyjen verhoilulla. Kivalla, tilaan sopivalla kankaalla saat uutta ilmettä tuoleihin. Rottinkikalusteet ovat kauniita, kestäviä ja hyvin valmistettu rottinki- kaluste kestää käytössä vuosikymmeniä. Rottinkikalusteet istuvat hyvin nykyajan kotiin tai jopa työympäristöön.

Lumikenkä_tuoliKuvassa Lumikenkä- rottinkituoli, Marimekon Huhuli- kankaalla

Rottinkikalusteen ostaminen on sekä ekologinen että hyvä teko. Ostamalla rottinkikalusteen tuet samalla suomalaista ja perinteistä käsityötä, että näkövammaisten työllistymistä. Annansilmät- Aitan tuotteita valmistaa Suomessa noin 300 näkövammaista käsityöntekijää, lisäksi löytyy henkilöitä, jotka tekevät työtä harrastusmielessä. Heidän koulutuksestaan vastaa Keskuspuiston ammattiopisto. Koulutuksessa näkövammaisella on mahdollisuus valmistua artesaaniksi tai erikoistua tietyn tuotteen valmistukseen. Koska vaikeasti vammaisen ihmisen on vaikea itse markkinoida ja myydä tuotteitaan, tarvitaan myyntiorganisaatioita. Tunnetuimpia niistä ovat Annansilmät- Aitta, joka on perustettu vuonna 1919 sekä Sokeva käsityö.

Rottinkimateriaalien hankinnasta vastaa Sokeva käsityö. Rottinkimateriaali tulee mm. Indonesiasta, lähinnä Kalimantan- ja Sulawesin saarilta sekä Vietnamista, Bruneista, Malesiasta ja Kiinasta. Rottinki on köynnöstävä palmukasvi, joka tarvitsee muita puita kasvaakseen. Se kasvaa täysin luonnonvaraisena, samasta juuresta aina uudelleen. Rottinki kiipeää villinä pitkin muiden puiden runkoa ja oksistoa, joista se kerätään talteen. Säästämällä sademetsiä hakkuilta saadaan rottinkia kerättyä myös jatkossa. Rottinkikaluste on siis monella tavalla ekologinen tuote.

JuttuJakkara1

JuttuJakkara2

JuttuJakkaratJuttu- Jakkaroita löytyy kolmea kokoa ja sitä myy Sokeva käsityö. Jakkaran on suunnitellut Eero Aarnio.

Tiesitkö että Annansilmät- Aitta myös kunnostaa vanhoja rottinkikalusteita ja valmistaa vanhoihin tuoleihin pehmusteita? Joten jos kotoa tai mummun vintiltä löytyy Lumikenkä- tuoleja tai Anni- , Henna, Laura- tai Ville- tuoleja niin hankkikaapas niihin kivat ja uudet verhoilut joululahjaksi. Vaikka itsellenne!

Rottinkikalusteita voi tilata helposti verkkokaupan kautta:

http://www.annansilmat-aitta.com

http://www.sokevakasityo.fi/tuotteet/etusivu/kauppa/7365